hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. december. 04., vasárnap - Borbála, Barbara.
hirdetés

Kábítószer, hamis gyógyszer, csempészett dohány

Illegális cigi- és gyógyszergyárat számolt fel a NAV és a rendőrség

Győr-Moson-Sopron megyében egy elhagyatott épületekben kialakított illegális dohány- és gyógyszergyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendőrséggel együttműködve. A bűnszervezet kábítószert is terített. A pénzügyi és rendőr nyomozók összesen hét gyanúsítottat hallgattak ki, közülük hatot letartóztattak.

A bűnbanda adófizetés nélkül, Olaszországból csempészte a vágott dohányt, amelyet Magyarországon és Ausztriában kialakított logisztikai bázisokon tárolt – írta hétfői közleményében a NAV. A nyomozók a rajtaütéskor összesen 15 tonna dohányárut találtak a bűnszervezet raktáraiban, emellett több raklap füstszűrőt, cigarettapapírt, valamint egy komplett cigarettagyártó gépsort is lefoglaltak az egyes helyszíneken. A költségvetésnek okozott kár több mint félmilliárd forint volt.

A vízipipadohányt, egy ezer négyzetméteres, omladozó istállóban gyártották. A helyszínen zsákszámra állt a vágott dohány és a bekeveréshez szükséges több ezer liter aroma. A szállításra kész áru kartondobozokban sorakozott, kávéspohárnak álcázva.

A pénzügyőrök és rendőrök az istálló egyik sarkában egy elkülönített, lezárt helyiségben egy komplett gyógyszergyártó- és csomagoló gépsorra bukkantak. A helyszínen az előzetes szakvélemény alapján tiltott teljesítményfokozó és pszichotrop vegyületeket is találtak. Az emberi fogyasztásra szánt termékeket koszban, szemétben, állati ürülék jelenlétében gyártották.

A NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival együtt, az osztrák nyomozók támogatásával fogták el a bűnszervezet tagjait. Az elkövetők többsége büntetett előéletű, hozzájuk a NAV MERKUR és a Rendőrség bevetési egységei érkeztek. A mintavételezést a NAV Szakértői Intézete végezte, de az akciót pénzügyőr járőrök és IT-szakemberek is segítették. A külföldi műveleteket – nemzetközi bűnügyi együttműködésben – az EUROPOL koordinálta.

A bűnszervezet az illegális dohánykereskedelem és gyógyszerhamisítás mellett új pszichoaktív anyag terjesztésével is foglalkozott. Az ügyészség döntése alapján mindhárom bűncselekménnyel kapcsolatban a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja le az eljárást.

(forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Legfontosabb cikkeink

A dán ellenzék által is bírált javaslatról az egészségügyi miniszter jelentette ki, hogy megvalósíthatatlan.

Befejezéséhez közeledik a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár területén zajló, közel tízmilliárd forint értékű fejlesztés, amelyet 2021 elején kezdett meg a Continental Dohányipari Zrt.

Öt napon keresztül, igazán rendhagyó formában népszerűsíti a magyar költészetet a Szerencsejáték Zrt.

hirdetés
hirdetés