hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. szeptember. 25., vasárnap - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Uniós jogba ütközik

Dánia nem tilthatja be a dohányvásárlást a 2010 után születetteknek

A dán ellenzék által is bírált javaslatról az egészségügyi miniszter jelentette ki, hogy megvalósíthatatlan.

Amint arról márciusban beszámoltunk, Dánia fontolgatta, hogy betiltsa a cigaretták és nikotintartalmú termékek árusítását a 2010 után született állampolgárok számára. Az ötletnek társadalmi és politikai támogatottsága is van, de hiába: az uniós jog megakadályozta a dán kormányt a szigorításban.

A dán kormány ugyanis az uniós szabályok miatt nem akadályozhatja meg, hogy a 2010 után születettek nikotinos termékeket vásároljanak – írta múlt héten az Euractiv uniós hírekkel foglalkozó szakportál.

Mint írták, már az ötlet felvetésekor Magnus Heunicke egészségügyi miniszter is elismerte, hogy a tilalom bevezetése jogi kihívásokkal járna. Mostanra azonban kiderült, hogy a tilalmat nem lehet végrehajtani, mivel az uniós szabályok lehetetlenné teszik a tagállamok számára a dohánytermékek forgalmazásának betiltását vagy korlátozását. Erről maga Heunicke írt egy parlamenti viszonválaszban április 6-án. Így fogalmazott:

„Az egészségügyi minisztérium ezért úgy véli, hogy a 2010-ben vagy később születettek dohány- és nikotintermék vásárlási tilalmához az európai dohánytermék-irányelv módosítására lenne szükség.”

A kormány javaslata azonban még a dán parlamentben is heves ellenállásba ütközött. A leghangosabb ellenzők között volt a Liberális Szövetség, a Konzervatívok és a Dán Néppárt, akik „paternalista” javaslatnak nevezték a javaslatot, és azt mondták, hogy az embereknek maguknak kellene dönteniük, károsítják-e az egészségüket vagy sem.

Ugyanebben a javaslatban a kormány azt javasolta, hogy 18 évre emeljék az alkohol árusításának korhatárát, amit szintén több parlamenti párt bírált. „Egy fiatalnak képesnek kell lennie arra, hogy vegyen egy hideg sört anélkül, hogy mi utána rohanunk” – mondta Martin Geertsen, a Liberális Párt egészségügyi szóvivője.

Pipás cégér az aarhusi Den Gamle By szabadtéri múzeumban (Földi Bence / Tobacco Magazin)

Háttér

2021. december elején az új-zélandi kormány bejelentette, hogy az ország 2025-től kezdődő füstmentességét célzó terv részeként a most 14 éves, vagy annál fiatalabb gyerekek 2023-tól már soha nem vehetnek majd dohányterméket az országban.

2022 januárjában aztán Szingapúr és Malajzia is jelezte, hogy követnék a szigetország példáját, most pedig – első európai országként – Dánia is komolyan fontolóra vette a korosztályos dohányvásárlási tilalom bevezetését.

A témakör Magyarországon is előkerült már korábban. Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos a 2018-as Tobacco Hungary-n beszélt arról, hogy megtiltaná a 2020 után születetteknek a dohánytermékek vásárlását. A kormány sajtóértesülések szerint azt kívánja elérni, hogy 2030-2035-re a magyar felnőtt lakosságnak csupán öt százaléka legyen dohányos. Konkrét lépéseket azonban egyelőre nem tettek a korosztályos dohányvásárlási tilalom bevezetése felé.

(forrás: Euractiv)

Legfontosabb cikkeink

Befejezéséhez közeledik a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár területén zajló, közel tízmilliárd forint értékű fejlesztés, amelyet 2021 elején kezdett meg a Continental Dohányipari Zrt.

Öt napon keresztül, igazán rendhagyó formában népszerűsíti a magyar költészetet a Szerencsejáték Zrt.

Szinte minden járványügyi korlátozást feloldottak a németországi kereskedelmi kiállítások tekintetében.

hirdetés
hirdetés