hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. szeptember. 25., vasárnap - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Robotok is segítenek a gyártásban

Célegyenesben a sátoraljaújhelyi dohánygyár új üzemcsarnokának kialakítása

Befejezéséhez közeledik a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár területén zajló, közel tízmilliárd forint értékű fejlesztés, amelyet 2021 elején kezdett meg a Continental Dohányipari Zrt.

A Continental Dohányipari Zrt. által megvalósított beruházást a társaság megnövekedett dohányvágat-igénye tette szükségessé.

A beruházás keretében egy három szintes, szintenként 1800, összesen mintegy 5400 négyzetméter alapterületű, modern gépparkkal felszerelt üzemcsarnokot alakítottak ki.

A csarnok a dohányvágat-előállítási kapacitás mintegy 25 százalékos növelése mellett a dohány-előkészítési folyamat korszerűsítését is lehetővé teszi, emellett a betelepítendő gépek révén a társaság versenyképességét is jelentősen növeli.

Fotó: Continental

A dohányvágat-előállításról
A dohányvágat-előállítás a dohány-előkészítési folyamat egyik fontos szakasza, amelynek során a fermentált dohányt nedvesítik, pácolják, keverik, pihentetik, felvágják, leszárítják és illatosítják. Ezen folyamatok nyomán áll elő a dohánytermékekhez használható dohányvágat.

Míg a földszinten egyebek között a kiszolgáló helyiségek, a második szinten a dohány-előkészítő sor, a harmadik szinten pedig részben raktárhelyiség, részben technológiai tér kaptak helyet. Az üzemcsarnok készültsége immár eléri a 95 százalékot, a felső két szintet – azok elkészülését követően – a kivitelezés további részfolyamatait támogatandó ideiglenesen használatba is vette a társaság. Az üzemcsarnok generálkivitelezéséért a Weinberg ’93 Építő Kft. felelt.

Fotó: Continental

A beruházás az üzemcsarnok kialakítása mellett az infrastruktúra fejlesztésére is kiterjed, amelynek során automatikus páratartalom- és hőmérséklet-szabályozási funkcióval is ellátták a csarnokot.

A gépparkot tekintve egyebek között a dohány-előkészítő sor munkáját támogató ipari robotot, lézerperforációs technológiával ellátott cigarettagyártó gépet, szivarkagyártó- és spirálozó gépeket, csomagológép-részegységeket és egyéb modern laboratóriumi műszereket is beszereztek. Ezek nagy része – az előkészítési sor kivételével – már munkába is állt.

Fotó: Continental

„Az új üzemcsarnok kialakítása vitathatatlanul mérföldkő a társaság, illetve a dohánygyár életében, amely jelentősen növeli mind a termelési kapacitást, mind a versenyképességet. A megvalósítás immár célegyenesben van, az pedig különösen örömteli, hogy jelen állás szerint a szeptemberi átadást követően az üzemcsarnok azonnal teljes kihasználtság mellett kezdheti meg működését”

– mondta Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Continental

A Continental Dohányipari Csoportról

A Continental Dohányipari Csoport egy független, magyar családi tulajdonban álló magáncég, amely több, Európában működő dohányipari vállalatot egyesít. 26 évvel ezelőtt, 1996-ban alapították Hódmezővásárhelyen, jelenleg mintegy 700 dolgozót foglalkoztat.

A cégcsoport termékei a magyar piacon országszerte ismertek, az exporttevékenység eredményeként pedig már több mint 30 országban elérhetőek.

Jelenleg a cégcsoporthoz tartozik a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt., ahol a dohány termeltetése mellett a dohánylevél-feldolgozás folyamatáért felelnek, valamint a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár. A cégcsoport Olaszországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkezik leányvállalatokkal.

(forrás: Sajtóközlemény)

Legfontosabb cikkeink

A dán ellenzék által is bírált javaslatról az egészségügyi miniszter jelentette ki, hogy megvalósíthatatlan.

Öt napon keresztül, igazán rendhagyó formában népszerűsíti a magyar költészetet a Szerencsejáték Zrt.

Szinte minden járványügyi korlátozást feloldottak a németországi kereskedelmi kiállítások tekintetében.

hirdetés
hirdetés